Werkwijze

De begeleiding is individueel.

Zowel in mijn werk met kinderen en jongeren als met volwassenen maak ik gebruik van beeldend materiaal als hulpmiddel in een verwerkingsproces.
Kinderen staan nog dichtbij hun beeldtaal. Beelden en symbolen sluiten nauw aan bij hun belevingswereld. Zij kunnen zich veelal goed uiten door middel van creatieve werkvormen.
Voor volwassenen is deze manier van uiten minder vanzelfsprekend. 'Ik
kan niet tekenen' is vaak een eerste en veelgehoorde reactie.
Als volwassenen moeten we dikwijls een drempel over om te ervaren hoe we middels tekenen, schilderen, dichten, dromen, collages en/of verhalen contact kunnen maken met wat diep van binnen verborgen leeft en waar we ons niet bewust van zijn.

Naast het voeren van gesprekken maak ik gebruik van creatieve werkvormen en opdrachten. In het werken met kinderen zijn dat tekenen, rollenspellen, verhalen en verbeelden door middel van klei en collages. Dit zijn als het ware de helpende handen in het contact maken met en uitnodigen van kinderen om gedachten en gevoelens naar buiten te brengen en te delen.
Bij volwassenen staan de gesprekken meer centraal.
Tekenen kan daarnaast een hulpmiddel zijn om in contact te komen met wat diep in ons verborgen leeft en waar we ons niet bewust van zijn. Door middel van tekeningen kunnen we beelden uit ons onbewuste 'tot spreken brengen'. Deze innerlijke beelden kunnen helpen bij de verwerking van verlies.

 
hartenkaartjes, horen bij een herinneringsboek
tranenpotje
woede uiten
creatieve werkvormen
terug
naar menu